38. Afval vroeger

Geschreven door Bodi, Jula, Farouq en Gadija

Prehistorie
Vroeger in de prehistorie gooiden ze de schillen op de grond. Toen was er weinig afval. Ze hadden toen ook geen plastic of papier. Ze hergebruikte veel, daardoor was er bijna geen afval. Ze hadden geen vuilnisbakken. Ze aten veel (eetbare)bladeren en anderen dingen uit de natuur.

Romeinen

De Romeinen gooiden groenten en fruit in de natuur. Toen hadden ze afvalputten. Door op te graven weten we hoe ze vroeger leefden en wat ze weggooiden. Ze kwamen erachter dat je in glas dingen kunt bewaren en geeft geen vieze smaakjes af bij de klei bekers

Middeleeuwen

De mensen woonden dicht bij elkaar, daarom stonk het heel erg. Er braken erge ziektes uit. Er lag veel afval op straat, er lag ook rottend eten op straat dat gooiden mensen op straat. 1 van de drie mensen overleden aan de pest. Echt miljoenen mensen gingen dood. Iedereen dronk bier omdat ze ook de kinderen omdat ze niet ziek wilden worden van het vieze water. Pest sloeg erg toe. Je kon broers en zussen besmetten. Van de pest kreeg je waterpokken, kleine bultjes. Andere symptomen waren: Bloed hoesten, Builen, Koorts, Misselijk, Warm, Spugen, Buikpijn, Hoofdpijn, Moe, Liggen, Slapen.
De pest begon als griep maar werd steeds erger.

Geschreven door: Bodi, Jula, en Farouq.

Afval in de 18e en 19e eeuw

Ik vond het leuk om te onderzoeken hoe afval in de 18e en de 19e eeuw werd verwerkt. We hebben veel gevonden over de Afval. We hebben informatie gevonden over dat duizenden mensen doodgingen in die tijd aan Cholera. De ziekte komt doordat mensen poepen en plassen op straat en hierdoor werd je heel erg ziek. Vanaf 1890 kwam de schillen man daarom werden ze ziek zo kwam het vieze afval niet op de grond. De riolen zorgden ervoor dat de mensen gezonder konden leven en minder ziek werden.

Geschreven door Gadija.

40.1 40.1
40.2 40.2
40.3 40.3