Dagelijks komen kinderen in aanraking met afval: afval van fruit, plastic verpakkingen of andere éénmalige verpakkingen die verder geen doel hebben. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je afval? En wat gebeurt er met het afval dat op straat belandt? Zwerfvuil. En wat komt er allemaal voor afval in het water terecht? Wat zijn de gevolgen daarvan? De kinderen leren wat de gevolgen zijn van het dagelijks weggooien van afval en de negatieve gevolgen van zwerfvuil.
In de klas gaan we onderzoek doen naar plastic in de natuur én dan met name over al het plastic in het water: de plasticsoep. Doormiddel van ervaring, filmpjes, verhalen en informatie uit boeken en teksten leren kinderen het probleem te herkennen en worden ze bewust gemaakt van de gevolgen van al het plastic in de natuur. De kinderen gaan in groepjes onderzoek doen naar milieuvervuiling.
Uiteraard gaan we ook kijken naar wat we thuis kunnen doen om milieuvervuiling tegen te gaan, maar ook een eventuele uitloop naar verduurzaming. Wie heeft er zonnepanelen, wie heeft er een inductiekookplaat of een warmtepomp. Hoe lang douchen jullie. Waarom hebben jullie dit thuis? En hoe zit het hier op school? Wat doen we hier aan verduurzaming en afvalscheiding?
We zijn dit thema gestart met een excursie op het strand, waar we gingen strandjutten. Ook op het strand zijn er allemaal dingen te vinden die niet in de natuur thuishoren. Een (helaas) mooie opening van ons thema. Volgende week gaan we kijken naar de soorten afval en hoe/of je thuis afval scheidt. Wat kunnen we hier op school aan doen? Vervolgens lezen we hier teksten over en schrijven we ons verhaal op papier. Ook zullen we nog op excursie naar de Slufter, waarbij we ons zullen bezighouden met het afval. En hoelang duurt het afvalproces eigenlijk van verschillende producten?